пятница, 1 февраля 2013 г.

співвідношення законодавства і судової правотворчості

У мене ж, як у флософа права, виника запитання: чи лише органи державно влади можуть забезпечувати (реально) правосуддя? Чи лише держава творить право? (Ми знамо, що не лише! Зокрема, коли йдеться про права людини.) Невже правосуддя в розумнн justice не здйсню, наприклад, Бог, доля, недержавн структури? Йдеться, пдкреслюю для знатокв букви закону, не лише про правосуддя в розумнн положень Конституц Украни 1996 року (Правосуддя в Укран здйснються виключно судами). Адже судова влада, як частина влади, зокрема державно, теж належить  народу. Й не лише, якщо не бути формалстами. Ось таке виходить нтригуюче дослдницьке в мене завдання.

Моя задача в власному дослдженн пти ще дал Б. Малишева в тй частин, що стосуться дослдження розмежування понять судочинство та правосуддя. Розрзняючи х, Малишев пише: ЂЂЂПд правосуддям слд розумти спосб виршення спору про право, який здйснються: а) на пдстав закону  принципв спра]ведливост, рвност, свободи  гуманзму; б) на постйнй  про]фесйнй основ спецальними органами державно влади ЂЂЂ су]дами, акти яких забезпечуються авторитетом державиЂЂЂ (С.27-28, С. 305). Конкретизуючи, дослдник зазнача: ЂЂЂОстання частина запропоновано нами дефнц вказу на суб'ктний склад правосуддя ЂЂЂ тобто на суди, як на постйнй  професйнй основ приводять у дю цей спосб виршення право]вих конфлктв. Зважаючи на це, правосуддям може бути визна]на лише та дяльнсть з виршення юридичних спорв, яку здйснюють спецальн органи державно владиЂЂЂ.

Вашй уваз окрем висновки з варто уваги роботи вченого-юриста та практика Бориса Малишева ЂЂЂСудовий прецедент у правовй систем АнглЂЂЂ (2008). Вона стала обЂЂЂктом мо уваги в з Ђязку з роботою над докторською дисертацю ЂЂЂФлософя правосуддяЂЂЂ  завдяки нашим добрим стосункам з дослдником ЂЂЂ мен поталанило отримати його монографю у дарунком.

Теми: правосуддя, судочинство, судова правотворчсть, судовий прецедент, прац вчених-юриств, флософя права, теоря права.

ЮрНаука. Флософя правосуддя: ЂЂЂПравосуддя та судова правотворчсть не мстять в соб взамовиключаючих елемент Ђ (Борис Малишев  висновки з його прац)

Людянсть  оптимзм, професоналзм  довершенсть

Персональний сайт Славка Бгуна

ЮрНаука. Флософя правосуддя: ЂЂЂПравосуддя та судова правотворчсть не мстять в соб взамовиключаючих елемент Ђ (Борис Малишев  висновки з його прац) :: ЮрСлава - Персональний сайт Славка Бгуна

Комментариев нет:

Отправить комментарий